Wedding Planner

Σήμερα γάμος γίνεται!...

Υποδοχή, χορός, τραγούδι, ευχές, µυρωδάτες µποµπονιέρες, χρώµατα… όλα µαζί ένα εγκάρδιο welcome! 

της Νέλλης Σπηλιοπούλου

∆ύο ώρες µετά και η πρώτη αναταραχή, η πρώτη κρυάδα έχει περάσει. Η τελετή, είτε στην εκκλησία, είτε στο ∆ηµαρχείο, έχει λήξει και το νιόπαντρο ζευγάρι χέρι-χέρι παίρνει την άγουσα για το µεγάλο πάρτι. Για το πάρτι που ανοίγει την πόρτα στη νέα τους ζωή. Ένας άντρας, µια γυναίκα. Ένα ζευγάρι ερωτευµένο, ευτυχισµένο που ατενίζει µε αισιοδοξία το µέλλον. Μετά τις συγκινητικές στιγµές της τελετής, φτάνει η ώρα της ξενοιασιάς, της χαράς, της επικοινωνίας… Όλα είναι έτοιµα. Αγαπηµένοι φίλοι, προσφιλείς και λατρεµένοι συγγενείς, όλοι εδώ, στο χώρο όπου θα σφραγιστεί όλη η διαδικασία µιας γαµήλιας τελετής και θα ανατείλει η νέα µέρα µιας καινούριας ζωής. Σήµερα γάµος γίνεται… Όσο και αν τα πράγµατα αλλάζουν, εκµοντερνίζονται, προχωρούν µε βήµατα ατίθασα, η ελληνική οικογένεια πάντα βρίσκει έναν τρόπο ώστε να συνδυάζει το σηµερινό µε το παλιό, µε το οικογενειακό, µε την αγάπη της για παράδοση. Αυτό που κουβαλάει µέσα της από πάππου προς πάππο. Και η µεγάλη στιγµή φτάνει. Το ζευγάρι καταφθάνει µε µια εντυπωσιακή µαύρη ή λευκή λιµουζίνα, διασχίζει το κατακόκκινο χαλί που κάνει την εκρηκτική αντίθεση µε το ολόλευκο νυφικό, και εισέρχεται στην αίθουσα εν µέσω χιλιάδων πετάλων λουλουδιών που πέφτουν σαν βροχή από την οροφή. Πέταλα από κατακόκκινα και λευκά τριαντάφυλλα. Η µουσική, ήχοι ροµαντικοί, και το ζευγάρι σφιχταγκαλιασµένο κυριολεκτικά στροβιλίζεται στη µέση της αίθουσας κάτω από τους ήχους ενός ονειρικού βαλς. Ο ροµαντισµός εδώ δίνει το δυναµικό του «παρών», έτσι για να εξορκίσει την ταραγµένη, ατίθαση και αγχώδη σηµερινή ζωή. Οι καλεσµένοι θα ακολουθήσουν έπειτα από αρκετά λεπτά και η «παράσταση» αρχίζει… 

Το ζευγάρι φεύγει τρεχάτο από την εκκλησία και φθάνει πρώτο στο χώρο της γαµήλιας δεξίωσης. Αυτός την κρατάει στοργικά από τη µέση ενώ εκείνη µε ένα πλατύ χαµόγελο, υποδέχονται µαζί τους καλεσµένους τους, αφού έχουν πρώτα κάνει την περασιά τους από ένα χρυσόδετο µεγάλο βιβλίο µε άσπρες σελίδες, που προηγείται των νεονύµφων. Οι ευχές, ακόµα και σκίτσα ή ζωγραφιές, θα δηµιουργήσουν το βιβλίο της ζωής του ζευγαριού. Ένα βιβλίο που θα ξεφυλλίζουν αυτοί και τα παιδιά τους. Αφού φθάσει και ο τελευταίος καλεσµένος, τα στολισµένα τραπέζια περιµένουν κρύβοντας µια έκπληξη για τον καθένα. Ένα µικρό καλαθάκι µε διάφορα καλούδια, που έφθασαν από τον τόπο καταγωγής του γαµπρού ή της νύφης ή και των δυο. Ένα έθιµο που γεµάτοι περηφάνια το ζούµε στον τόπο µας. Επίσης, µια ευχάριστη έκπληξη είναι η µποµπονιέρα που µέσα στην έντεχνα διπλωµένη πετσέτα ξεµυτά δειλά-δειλά προσφέροντας άρωµα από τα κουφέτα που βρίσκονται µέσα. Μποµπονιέρα και κουφέτα, µια σηµαντική γαµήλια παράδοση, που ξεκινά πριν από αιώνες.  Ένα έθιµο που βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών λαών. Το όνοµα µποµπονιέρα, βέβαια, προέρχεται από τη Γαλλία και από το βασιλιά Λουδοβίκο που συνήθιζε να δίνει στους καλεσµένους του δώρα µικρά κουτιά στολισµένα περίτεχνα που µέσα είχαν καραµέλες. Bon bon γαλλιστί που σηµαίνει καραµέλα. Σήµερα στους γάµους απολαµβάνουµε υπέροχα κουφέτα διαφόρων γεύσεων, µε πάντα βέβαια µε το αµύγδαλο και την κάλυψη της ζάχαρης. Κουφέτα µε σοκολάτα, µε γεύσεις που συναρπάζουν. Το µόνο που πρέπει να προσέξει το ζευγάρι είναι ο αριθµός των κουφέτων που πρέπει να είναι οπωσδήποτε µονός. Πράγµα που συµβολίζει την ένωση των δυο ανθρώπων που γίνονται «ένα»!

Επιστροφή στην υποδοχή του ζευγαριού και στην περίπτωση που ο χώρος είναι παραθαλάσσιος, τι ωραιότερο το ζευγάρι να κάνει την εµφάνισή του από τη θάλασσα. Ένα µικρό σκάφος αναλαµβάνει να «ξεµπαρκάρει» το νεόνυµφο ζεύγος στη στεριά, όπου πατώντας η νύφη πρώτη την αµµουδιά µε το δεξί εκατοντάδες πυροτεχνήµατα καλύπτουν το σκοτάδι. Η µουσική εδώ είναι ένα δυναµικό σύγχρονο κοµµάτι, γεµάτο ζωντάνια και νεανική φρεσκάδα. Πολύχρωµα µπαλόνια καλύπτουν εσωτερικά το χώρο, που σπάνε µε θόρυβο εκκωφαντικό τη στιγµή που το ζευγάρι φτάνει στη µέση της αίθουσας, δίπλα στην πολυώροφη τούρτα που ακολουθεί τα χρώµατα των µπαλονιών. Μια στιγµή πανέµορφη, νεανική, µια στιγµή που απαθανατίζουν όχι µόνο οι επαγγελµατίες φωτογράφοι, αλλά και όλοι οι προσκεκληµένοι–θαµώνες. 

Το καλωσόρισµα στη γαµήλια δεξίωση αποτελεί το άλφα και το ωµέγα της επιτυχίας της. Και αυτό διότι µετά το δείπνο, καθιστό ή όρθιο, το κέφι δεν υπάρχει περίπτωση να µην ανάψει. Το καλωσόρισµα µε ένα κοκτέιλ δροσερό,  µια σαγκρία, ή ακόµα ένα παραδοσιακό ποτό, σπάει τον πάγο και γίνονται όλοι ένα χαρούµενο, ζωντανό παρεάκι. Γίνονται µια παρέα που αργότερα θα δέσει ακόµα πιο έντονα. Η είσοδος του ζευγαριού θα αποσπάσει τα βλέµµατα και την προσοχή. Αυτή η ιδιαίτερη είσοδος, που ουσιαστικά είναι η είσοδος» στη νέα ζωή των δυο που γίνονται ένα. Αναµνήσεις και θύµησες που θα τους ακολουθούν για µια ολόκληρη ζωή…   

Alors on dance 

O χορός. Αυτή η µαγική λέξη που κάνει θαύµατα. Με το χορό εκφράζεσαι, διασκεδάζεις, ερωτεύεσαι… 

Ελάτε λοιπόν να χορέψουµε σε µια ιδιαίτερη γαµήλια εκδήλωση. Αν έχεις αυτό που λέµε έµφυτο ταλέντο, όλα πάνε καλά. Είσαι χορευταρού, χορευταράς θα βρεις τα βήµατά σου ό,τι και να γίνει. Αν πάλι δεν έχεις απόλυτη εµπιστοσύνη στις χορευτικές σου δεινότητες, τότε εµπιστεύσου έναν επαγγελµατία χορευτή, µια σχολή που θα σου δώσει τα φώτα του. 

Παλιά και ιδιαίτερα στην περιφέρεια οι προετοιµασίες του γάµου διαρκούσαν εβδοµάδες. Το στρώσιµο του κρεβατιού, το ξύρισµα του γαµπρού, τα παραδοσιακά γλέντια µε τα νταούλια, το σπάσιµο της κουλούρας, τα καλούδια που ετοίµαζαν οι νοικοκυρές, και πολλά, πολλά έθιµα, κατά τόπους και διαφορετικά. Σήµερα, ως είναι φυσικό και ιδιαίτερα στις µεγάλες αστικές πόλεις και όταν µάλιστα το ζευγάρι είναι νεαρά παιδιά, τα γαµήλια πάρτι αποκτούν ένα χαρακτήρα τύπου clubbing, όπου ξεφαντώνουν στο χορό κάτω από disco balls και πολύχρωµα φωτορυθµικά εφέ. Στην περίπτωση αυτή ο χορός έρχεται αυθόρµητα και χωρίς ιδιαίτερες προετοιµασίες. Αυτό που «φοριέται» και κάνει θραύση αυτήν την εποχή είναι η χορευτική παρουσίαση, εν είδει παράστασης, τόσο του ζεύγους, όσο και των φίλων τους. Παρουσίαση µε επαγγελµατικού τύπου προεκτάσεις. Πολλές είναι οι φορές που το µελλόνυµφο ζευγάρι φροντίζει να πάρει µαθήµατα χορού στους ρυθµούς που έχει επιλέξει. Για να ανοίξει το χορό και στη συνέχεια να ακολουθήσουν οι κολλητοί, που επίσης έχουν πάρει µαθήµατα από επαγγελµατίες καθηγητές. Το θέαµα στην προκειµένη περίπτωση είναι και γοητευτικό και πολύ ενδιαφέρον. Συνήθως µαζεύεται το παρεάκι του γαµπρού και της νύφης, οι επίδοξοι µελλοντικοί χορευτές και µερικούς µήνες πριν το γάµο παρακολουθούν µαθήµατα διαφόρων χορών ώστε να συναρπάσουν µε το ταλέντο και τη µαεστρία τους τους θαµώνες τη βραδιά της γαµήλιας δεξίωσης, του γαµήλιου ξεφαντώµατος. Λυγερόκορµα αγόρια, καλλίγραµµες κοπελιές µε αέρινα ντυσίµατα καθηλώνουν µε το χορό τους παρευρισκόµενους. Μια εικόνα µοναδική και για το νεαρό ζευγάρι που µε τον τρόπο αυτό µπορεί να εκφρασθεί άνετα και οµαδικά. Μελωδίες, ρυθµοί που εναλλάσσονται δηµιουργούν την κατάλληλη ατµόσφαιρα για το πιο επιτυχηµένο πάρτι της ζωής σου, την πιο επιτυχηµένη µέρα που πρέπει να «γράψει» µε ανεξίτηλα χρώµατα την ύπαρξή της. 

Avanti, maestro!

Τραγούδι, µοντέρνο και κλασικό. Τραγούδι ζωής, τραγούδι αγάπης αλλά και καραόκε…

Και το πάρτι αρχίζει… τις πρώτες πρωινές ώρες. Την ώρα που έχεις φάει, έχεις πιει, έχεις χορέψει, γενικά έχεις ξεφαντώσει. Αυτή είναι η κατάλληλη ώρα που ο µαέστρος θα δώσει το σύνθηµα για τραγούδι. Όλοι στις θέσεις σας. Μόνο το νιόπαντρο ζευγάρι στέκει (αποκαµωµένο, αλλά δυνατό) όρθιο στη µέση της πίστας. Η φίλη δίπλα τους, γνωστή στην παρέα, σοπράνο, a capella, και οι ήχοι του ερωτικού τραγουδιού «τυλίγουν» την αίθουσα, δηµιουργούν δάκρυα συγκίνησης και χαράς, κάνουν το ζευγάρι ακόµα πιο ευτυχισµένο. Στιγµές µαγικές. Τι κάνει ένα τραγούδι; Αλλάζει ολόκληρο το σκηνικό, πολλές φορές και τον κόσµο όλο. Για αυτό και εµείς που δεν διαθέτουµε τη θεϊκή φωνή της φίλης, θα κάνουµε κάτι άλλο. Θα τραγουδήσουµε. Ναι, θα τραγουδήσουµε όπως θα το κάναµε σε µια βραδιά διασκέδασης, σε µια βραδιά φιλικής µάζωξης. Θα τραγουδήσουµε και θα παραβγούµε… Όπως τότε που ήµασταν παιδιά. Τότε που η άµιλλα ήταν ο κύριος στόχος στα παιχνίδια µας. Τότε που αµέριµνοι και ανυποψίαστοι τραγουδούσαµε τα καλοκαιρινά βράδια και γελούσαµε µε το παραµικρό αστειάκι, που τις περισσότερες φορές ήταν για κλάµατα. Αλλά εµείς χαµπάρι δεν παίρναµε. Περνούσαµε ωραία. Πράγµα που θα κάνουµε και τώρα µεγάλοι και αµέριµνοι στο γάµο του/της φίλου/ης µας, θα ξαναγίνουµε παιδιά. Ατίθασα, ωραία, χαριτωµένα παιδιά. Θα περάσουµε ωραία! Οι µουσικές βγαίνουν από τα CDs και εµείς µε ένα µικρόφωνο στο χέρι ανταγωνιζόµαστε µεταξύ µας µηn χάσουµε καµιά νότα, µην περάσουµε κάποια στροφή. Μπαίνουµε στη σειρά, όπως τότε µικροί και άβγαλτοι, περιµένοντας να παραλάβουµε τη… σκυτάλη από τον µπροστινό µας. Τα λόγια του τραγουδιού κυλούν στον τοίχο αντίκρυ και εµείς για µια στιγµή γινόµαστε επίδοξοι, σπουδαίοι τραγουδιστές. Επιλέγουµε τους αγαπηµένους µας και τραγουδάµε µαζί τους ανοιγοκλείνοντας το στόµα ρυθµικά. Αυτό είναι το υπέροχο καραόκε, που µας κάνει παιδιά και φωνάζουµε: Maestro, Avanti!