Catering

Χρυσαφένιες φυσαλίδες...

Σαµπάνια, το πιο ερωτικό ποτό, σφραγίζει αιώνιους όρκους αγάπης και αφοσίωσης!

 της Νέλλης Σπηλιοπούλου

Από κρύσταλλο λαµπερό, ευαίσθητο, είναι το ποτήρι που «φιλοξενεί» τις χρυσές φυσαλίδες µιας πανάκριβης σαµπάνιας, που µαζί µε ένα φιλί αποτελεί το επιστέγασµα αιώνιας αγάπης, την απαρχή ενός φλογερού έρωτα. 

Η σαµπάνια, το πιο ερωτικό ποτό, είναι αυτή που ολοκληρώνει την ευτυχία µε το δικό της, µοναδικό τρόπο. Έχει γίνει εδώ και αιώνες η χρυσή πρόποση σε στιγµές χαράς, σε στιγµές µοναδικών συγκινήσεων. Έχει ταυτιστεί µε τη γαµήλια τελετή, αφού ο καθένας µας λέει σε στιγµές ξεχωριστής γιορτής «Ας ανοίξουµε µια σαµπάνια να το γιορτάσουµε». Και επειδή ο γάµος είναι µια γιορτή, η σαµπάνια είναι το φυσικό του επακόλουθο. Θα µπορούσαµε να παροµοιάσουµε τη σαµπάνια σαν µια ανάλαφρη, ντελικάτη, κοµψή και εκλεπτυσµένη κυρία. Μια κυρία που συνοδεύει τις επίσηµες στιγµές µας. Ας την εξερευνήσουµε λοιπόν. 

Η σαµπάνια (champagne), που είναι µία και µοναδική, έχει πάρει την ονοµασία της από την επαρχία Καµπανία της Γαλλίας. Μια ξεχωριστή ονοµασία προέλευσης για το ιδιαίτερο αυτό κρασί που έκανε τεράστιους αγώνες, σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα, για να επιβάλει το όνοµά του. Και για αυτό λέµε ότι η σαµπάνια είναι µία και µοναδική. Οποιοδήποτε άλλο κρασί µε φυσαλίδες είναι απλά αποµίµηση και αποτελεί απλά ένα αφρώδες κρασί. Ο σωστός τρόπος για να πιεις µια σαµπάνια είναι καταρχήν η κατάλληλη θερµοκρασία της. Πίνεται παγωµένη στους 6 µε 8 βαθµούς Κελσίου, εκτός από τις vintage, τις prestige cuvee και τις rose που πίνονται σε θερµοκρασία γύρω στους 10ο C. O ιδανικός τρόπος παγώµατος, πριν το µαγικό άνοιγµά της, είναι η τοποθέτησή της στη σαµπανιέρα τη γεµάτη µε πάγο. Όσο για το άνοιγµα, συµβουλή µας είναι, να το αφήσετε  στα χέρια του ειδικού. Ηρεµήστε λοιπόν, κάντε ησυχία έτσι ώστε να ακουστεί αυτός ο µαγικός θόρυβος και αµέσως να ξεχυθεί ο αφρός στον αέρα. Το ψηλό, κολονάτο, κρυστάλλινο ποτήρι, αυτό που ονοµάζουµε flute, είναι το επόµενο βήµα. Μην το ξεχειλίσετε. Γεµίστε κατά τα δυο τρίτα του ποτηριού και απολαύστε το µε όλες τις αισθήσεις!

Τη σαµπάνια µπορείτε να τη σερβίρετε και σαν κοκτέιλ. Όταν µάλιστα γίνεται το καλωσόρισµα σε ένα πολύχρωµο, νεανικό γάµο, δώστε της χρώµα. Κάντε ένα κλασικό κοκτέιλ σαµπάνιας µε µια απλή συνταγή που κυκλοφορεί από το 1862, µέσα από το βιβλίο του Jerry Thomas. Γίνεται εύκολα και απλά µε έναν κύβο ζάχαρης, 4-5 σταγόνες Angostura, 30ml καλό κονιάκ ή µπράντι και βέβαια ξηρή καλή λευκή σαµπάνια. Στο ψιλόλιγνο ποτήρι τοποθετείτε τον κύβο της ζάχαρης, ραντίζετε µε την Angostura, προσθέτετε το κονιάκ και σιγά–σιγά γεµίζετε το ποτήρι µε τη λευκή σαµπάνια. Πασίγνωστη παραλλαγή κοκτέιλ σαµπάνιας αποτελεί και το περίφηµο απεριτίφ Kir Royal. Το σερβίρετε πάντα σε flute ποτήρι, κατά προτίµηση παγωµένο. Παρασκευάζεται δε απλά και εύκολα, µε ένα µέρος crème de cassis και σαµπάνια. Κοκτέιλ–απεριτίφ all time classic. Για after dinner κλασικό είναι επίσης το κοκτέιλ Golden Lady, πάντα σε flute ποτήρι, που παρασκευάζεται µε ένα µέρος χυµό πορτοκαλιού, ένα µέρος Grand Marnier κίτρινο και συµπληρώνεται µε σαµπάνια. Μιλώντας µε έναν executive barman ανακαλύπτουµε ότι τα κοκτέιλ σαµπάνιας έχουν µια µεγάλη διαδροµή που «παίζει» και µε το χρώµα και µε τις γεύσεις. Είναι τα κοκτέιλ σαµπάνιας που πάντα προσφέρουν ιδιαίτερο glam, αλλά και φινέτσα. A la votre santé, λοιπόν, που λένε και οι φίλοι µας οι Γάλλοι!