Wedding Planner

Color wedding

Δώστε  χρώμα στη ζωή σας από την πρώτη μέρα της γαμήλιας τελετής!

Της Νέλλης Σπηλιοπούλου

Το όνειρο και η επιθυμία κάθε κοπέλας, από αρχαιοτάτων χρόνων, ήταν και είναι να ντυθεί νυφούλα. Στον τόπο μας όταν λέμε νύφη, εννοούμε μια νύφη μέσα στα λευκά, μια κόρη αέρινη, και συνάμα λαμπερή μέσα στη λευκή της αγνότητα. Γιατί το λευκό είναι η προσωποποίηση και η αποθέωση της αγνότητας και της σεμνότητας. Αυτά συμβαίνουν στο δικό μας πολιτισμό, γιατί από χώρα σε χώρα τα πράγματα αλλάζουν. Το λευκό, για παράδειγμα, σε κάποιους πολιτισμούς, σε κάποιες θρησκίες, σημαίνει πένθος, σημαίνει λύπη. Για μας είναι ο απόλυτος εξαγνισμός! Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ήδη διανύουμε τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα και τα πράγματα αλλάζουν. Η περίφημη παγκοσμιοποίηση, η συνένωση, κατά κάποιον τρόπο, των πολιτισμών και η πολυπολιτισμική πραγματικότητα είναι γύρω μας, είναι μέσα στη ζωή μας, στην καθημερινότητά μας. Επηρεασμός λοιπόν και από άλλες κατευθύνσεις που όμως δεν γίνεται μεν «σημαία», αλλά μέρος κάποιων συνηθειών που έρχονται στην επιφάνεια και δημιουργούν μια πιο πολύχρωμη κοινωνία. Και το θέμα μας είναι βέβαια το χρώμα στον ελληνικό γάμο, είτε αυτός γίνεται στην εκκλησία, είτε στις αίθουσες του δημαρχείου. 

Στο Βυζάντιο το πορφυρό χρώμα και το εκθαμβωτικό χρυσό κυριαρχούσε και αντανακλούσε φως και πολυτέλεια, όχι μόνο στους αυτοκράτορες, αλλά και στα υψηλά στρώματα των κοινωνιών, χρώματα που παραμένουν σε πολλούς πολιτισμούς ακόμα στην επιφάνεια των εθίμων τους.  Αλλά ας εξετάσουμε λίγο τους συμβολισμούς των χρωμάτων, που και αυτοί αλλάζουν από πολιτισμό σε πολιτισμό. Και επειδή ο γάμος είναι ένας συμβολισμός, ας τον δούμε με λίγο ή περισσότερο χρώμα! Το λευκό για πολλούς είναι, όπως είπαμε, το χρώμα της αγνότητας, της αθωότητας. Το κόκκινο, παραδοσιακά, εκφράζει το πάθος, τον έρωτα. Αλλά συνάμα εκφράζει και ζωντάνια και ενέργεια. Το ροζ είναι το χρώμα που συμβολίζει τη νιότη, τη χαρά. Είναι το χρώμα που αντιπροσωπεύει την κομψότητα και τη χάρη. Οι περίφημες «κόρες» στην αρχαιότητα, ντυμένες με τις λευκές εσθήτες, έφεραν πινελιές από χρώμα, από ροζ και λίγο πορτοκαλί που πρεσβεύει την ενέργεια, τη ζωντάνια, την ανεξαρτησία. Δεν έχουμε παρά να πάμε μια βόλτα στο υπέροχο Μουσείο της Ακρόπολης και να θαυμάσουμε από κοντά τις πανέμορφες «κόρες» με τις εσθήτες τους σε λευκό και χρώμα, χιλιάδες χρόνια πριν. Επανέρχομαι στο χρώμα και τους συμβολισμούς του. Το κίτρινο είναι ένα παρεξηγημένο χρώμα και αυτό διότι για πάμπολλους ανθρώπους συμβολίζει το χρώμα της ζήλειας και του θυμού. Προσωπικά λατρεύω το κίτρινο που θεωρώ ότι είναι χρώμα φωτεινό, χρώμα της άνοιξης και της χαρούμενης φύσης. 

Πράσινο! Αυτό και αν είναι το χρώμα της φύσης ολόκληρης. Το χρώμα της ισορροπίας και της αισιοδοξίας. Ένα χρώμα που έχει συνδεθεί, όχι άδικα, με την ειρήνη, τη φιλία, την ευτυχία. Τελευταία λέξη της μόδας για τη φετινή χρονιά είναι το λιλά. Εκτός από τη λαμπερή του όψη το λιλά είναι το χρώμα της γενναιοδορίας, το χρώμα της αφθονίας. Ίσως στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε το λιλά είναι το χρώμα που θα μας δώσει αυτή τη χαρά της απέραντης αφθονίας και μάλιστα αφθονίας των αισθημάτων μας. Παράλληλα, συμβολίζει τη σοφία και την πίστη. Για αυτό σας επισημαίνω ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο στις μέρες μας! Μέρες που πάνω από όλα χρειαζόμαστε σοφία, πίστη, και απέραντο ειλικρινές συναίσθημα. Τέλος, το μπλε, από το αχνό γαλάζιο μέχρι το βαθύτερο, είναι ένα χρώμα που χαρακτηριστικά του έχει την αφοσίωση και την αγάπη. 

Αυτό το γαλάζιο είναι το χρώμα που επικρατούσε στη Βικτωριανή Εποχή, όπου η νύφη δήλωνε την πίστη και την αγάπη στον μέλλοντα σύζυγό της. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και όμορφο πως οι διάφοροι λαοί κρατούν με πάθος τις παραδόσεις τους στη γαμήλια τελετή. Στη Φινλανδία, π.χ., έχουν το έθιμο η νύφη να φορά ένα χρυσό στέμμα που μετά την τελετή του γάμου η ίδια η νύφη, με κλειστά τα μάτια, το τοποθετεί σε έναν από τους ανύπαντρους προσκεκλημένους της, που χορεύουν ολόγυρά της. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι ο επόμενος που θα παντρευτεί. Στη Γαλλία συνηθίζεται τα λουλούδια που θα διακοσμήσουν την τελετή να τα φέρνουν οι καλεσμένοι τους. Επίσης αίσθηση κάνει η γαμήλια τούρτα που έχει σχήμα μεγάλου κώνου, γεμισμένου με καραμέλα και κρέμα. Στην Κίνα πρωταρχικό ρόλο παίζει στο γάμο το κόκκινο χρώμα, που ξεκινά από το φόρεμα της νύφης και φτάνει έως και το στολισμό καθώς και το χαρτί περιτυλίγματος των δώρων των νεονύμφων. Σύμφωνα με τα ήθη και έθιμα της Κίνας το κόκκινο είναι το χρώμα της ευτυχίας και της χαράς. Όσο για την ελληνίδα νυφούλα, τα πράγματα είναι απλά. Στη σύγχρονη εποχή η μέλλουσα νύφη μπορεί να επιλέξει το νυφικό της, που εκτός από λευκό, μπορεί να είναι σε ένα αχνό χρώμα – απόχρωση του γαλάζιου, του εκρού, του φοζ, του λευκού του πάγου, που τόσο λάμψη προσφέρει. Τυπικά και ρομαντικά χρώματα που εκφράζουν τη γαμήλια τελετή. Για να γίνει πιο χαρούμενη αυτή η τελετή υπάρχουν άπειροι τρόποι να συνδυαστεί το λευκό με κάποιο χρώμα ή και χρώματα ακόμα της αρεσκείας των μελλονύμφων. Η ανθοδέσμη, τα στέφανα και οι μπομπονιέρες στο άλικο κόκκινο είναι μια ξεχωριστή, για πολλούς εκκεντρική πινελιά! Μην ξεχνάμε ότι ο μεγάλος μετρ της μόδας, Ιβ-Σεν Λοράν, ακόμα από τη δεκαετία του ‘70, παρουσίασε όχι μόνο τα χρωματιστά αξεσουάρ σε ένα γάμο, αλλά και το κατακόκκινο, και άλλοτε μαύρο νυφικό!

Πινελιές πάνω στο λευκό φόρεμα δίνονται με τη ζώνη, τα γάντια, τα λουλούδια, τα παπούτσια. Πολύχρωμες γιρλάντες από λιλά και λευκά μιγκέ στα μαλλιά, χαρίζουν φως και ιδιαίτερη άποψη στο πρόσωπο της όμορφης κοπελιάς. Το κίτρινο μπορεί να «παίξει» σαν ένα μεγάλο μπουκέτο λουλουδιών και να συμβολίζει συνάμα την πολυτέλεια και την αφθονία. Οι συνδυασμοί των χρωμάτων στο χώρο της τελετής, -και όχι μόνο-  είναι άπειροι. Λευκό–χρυσό, λευκό–ασημί, ροζ–κόκκινο, μαύρο-λευκό–ασημί, κόκκινο–μαύρο-χρυσό... ατέλειωτοι συνδυασμοί που έχουν να κάνουν και για το πού θα γίνει ο γάμος. Σε ένα ανοιξιάτικο προς καλοκαιρινό γάμο «παίζουν» άψογα τα χρώματα όπως: λευκό και ροζ ή λευκό και λεβάντα, ή  γαλάζιο με το χρώμα του ελεφαντόδοντου, ή γαλάζιο με πράσινο παστέλ... Οι γάμοι στα μέσα του καλοκαιριού και μάλιστα αν αυτοί γίνονται σε νησιά ή εξωτερικούς εν γένει χώρους, θα έχουν άριστο αποτέλεσμα και ιδιαίτερο κέφι μέσα από μια γκάμα χρωμάτων, όπως κόκκινο με πορτοκαλί, ροζ με κίτρινο, ροζ με κόκκινο, ή αχνό μοβ (λιλά) με λεβάντα. Τέλος, το τιρκουάζ με το λευκό χρώμα του νερού, του πάγου, δημιουργεί έντονα την αίσθηση της θαλάσσιας αύρας, της ανεμελιάς των καλοκαιρινών διακοπών. Απίστευτοι συνδυασμοί χρωμάτων που θα κάνουν τη γαμήλια τελετή σας ξεχωριστή. Μόνο που χρειάζεται τόλμη, φαντασία και κάποια μικρή δόση εκκεντρισμού που χαρίζει και αυτή την ξεχωριστή πινελιά στο ξεκίνημα της νέας σας ζωής. Τολμήστε λοιπόν ένα γάμο με χρώμα!