Wedding Planner

Πατήστε για να δείτε τις υπόλοιπες εικόνες.

Γάμος εκτός έδρας

Ο γάμος σας αναζητά την ομορφιά του τοπίου και το όνειρό σας παίρνει το πρώτο πλοίο της γραμμής. Είστε έτοιμοι;

Της Δήμητρας Βγενοπούλου

Οι αγώνες «εκτός έδρας» έχουν συνήθως περισσότερο ενδιαφέρον. Η πρόκληση είναι μεγαλύτερη, όταν παίζεις φιλοξενούμενος στο γήπεδο του άλλου. Το ίδιο θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε και για την τελετή του γάμου μας, αν αποφασίσουμε να την κάνουμε… εκτός. Το φυσικό κάλλος μιας επαρχιακής περιοχής ή ενός νησιού, έχει μεγαλύτερο αισθητικό ενδιαφέρον και ο γάμος περισσότερες προκλήσεις όσον αφορά την οργάνωση. Εσάς, όμως, δεν σας αφορούν τα τετριμμένα (μιας τελετής που θα απέχει μόλις κάποια χιλιόμετρα από το πατρικό σας). Και τα δύσκολα μπορούν εύκολα να γίνουν εύκολα με μια καλή οργάνωση. Εξάλλου, τι πιο ρομαντικό από το να οργανώσετε το γάμο σας στο νησί όπου πρωταντικρίσατε ως ζευγάρι ένα ηλιοβασίλεμα, το βουνό όπου περάσετε ένα όμορφο χειμωνιάτικο Σαββατοκύριακο, ή έστω, την επαρχιακή πόλη/χωριό που αποτελεί γενέτειρα των παππούδων σας και περάσατε όλα τα παιδικά σας καλοκαίρια... Η Ελλάδα έχει πολλά γραφικά μέρη να σας συστήσει και αν δεν έχετε αποφασίσει ήδη πιο κατώφλι εκκλησίας θα διαβείτε, αφήστε τη φαντασία και την επιθυμία σας να σας οδηγήσουν…

Οργανώστε σωστά ένα γάμο «εκτός»

Τα βήματα τα οποία πρέπει να ακολουθήσετε, στην περίπτωση που αποφασίσετε να κάνετε το γάμο σας σε ένα νησί ή σε μια άλλη περιοχή της ηπειρωτικής Ελλάδας, μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

• Πριν καταλήξετε σε ένα μέρος, εξετάστε την προσβασιμότητα σ’ αυτό. Πόσο εύκολη είναι με αυτοκίνητο ή λεωφορείο (το οποίο πιθανά να χρειαστεί να νοικιάσετε για τη μεταφορά των καλεσμένων σας), αν υπάρχουν τακτικά δρομολόγια πλοίων ή πτήσεις. Αν η τελετή δεν είναι μέσα στο κατακαλόκαιρο, που αυξάνει η συχνότητα των μεταφορικών μέσων, πιθανά να αντιμετωπίσετε δυσκολίες.

• Σε πρώτη φάση (και εφόσον δεν έχετε αναθέσει την οργάνωση σε έναν οργανωτή) πρέπει να εξετάσετε ποιες εκκλησίες υπάρχουν, ποιες λειτουργούν και αν υπάρχει παπάς να λειτουργήσει .

• Θα βοηθούσε πολύ αν μπορούσατε να συνάψετε γνωριμίες με ντόπιους για να σας κατατοπίσουν. Ξεκινήστε, αρχικά, με φίλους που μπορεί να έχουν κάποια σχέση με το μέρος και μπορούν να σας παραπέμψουν στους καλύτερους προμηθευτές. Έπειτα, όταν θα βρεθείτε για διερεύνηση στο μέρος που επιλέξατε (επιβάλλεται σαφώς ένα με δύο ταξίδια, πριν ξεκινήστε την οργάνωση) μην διστάσετε να συμβουλευτείτε τον ξενοδόχο σας, την κυρία που σας νοικιάζει τα δωμάτια, τους ανθρώπους στο ταβερνάκι που τρώτε, τον φούρναρη, ακόμα και τα information desk (όπου υπάρχουν). Να είστε σίγουροι ότι μόλις τους εξηγήσετε το λόγο για τον οποίο αναζητάτε αυτές τις πληροφορίες, όλοι θα είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν!

• Όπως αναφέραμε, χρειάζονται τουλάχιστον τρία ταξίδια πριν, στο μέρος όπου αποφασίσατε να κάνετε το γάμο σας. Η πρώτη φορά για να αναζητήσετε την εκκλησία και το μέρος όπου θα γίνει η δεξίωση. Όπως, επίσης, να πάρετε πληροφορίες για ξενοδοχεία και καταλύματα. Προσέξτε, αναζητώντας χώρο για τη δεξίωση να είναι σε κοντινή απόσταση από τα καταλύματα που σκοπεύετε να προτείνετε στους καλεσμένους σας.

• Τις μπομπονιέρες και τις λαμπάδες θα μπορούσατε να τις μεταφέρετε και από την πόλη σας. Πολύ συχνά ανθοπώλες ή έμποροι νυφικών ειδών αναλαμβάνουν να κάνουν τη μεταφορά ή/και το στολισμό. Αν πάλι θέλετε να αποφύγετε το εξτρά έξοδο της μεταφοράς, μπορείτε να αναζητήσετε κάποιον καλό ανθοπώλη στο μέρος που έχετε επιλέξει. Και να έχετε και εσείς μια σχετική επιμέλεια, να δώσετε δηλαδή σαφείς οδηγίες για το πώς θα επιθυμούσατε το στολισμό. Ίσως και να αναθέσετε σε κάποιο άτομο που εμπιστεύεστε  να είναι αρμόδιο γι’ αυτό.

• Tα φαγητά του γάμου και η τούρτα μπορεί να παραγγελθούν στο μέρος που επιλέξατε. Αν μάλιστα, ο χώρος της δεξίωσης είναι ένα γραφικό ταβερνάκι δίπλα στην παραλία ή ένας ζεστός πετρόχτιστος χώρος ή η αίθουσα ενός ξενοδοχείου, το φαΐ θα σας το εξασφαλίσουν πιθανά οι ίδιοι (ή μπορείτε να ζητήσετε να βάλετε εσείς τα φαγητά). Φυσικά, μπορείτε πάντα να απευθυνθείτε σε catering που αναλαμβάνει τροφοδοσία εκτός πόλεως.

• Η κομμώτρια και η make up artist σας θα μπορούσαν να σας ακολουθήσουν από την περιοχή σας ή να δοκιμάσετε (σε ένα από τα ταξίδια σας) κάποια ντόπια. Ωστόσο, υπάρχει πάντα η λύση… κάν’ το μόνη σου.

• Την άδεια γάμου τη βγάζετε στον τόπο κατοικίας σας, στην ενορία σας. Δηλώνετε, όμως, ότι το γάμο θα τον κάνετε αλλού, και τις άδειες τις δείχνετε στον παπά της εκκλησίας που θα κάνετε το γάμο. Επίσης, στο μέρος όπου παντρεύεστε κάνετε και τη ληξιαρχική πράξη.

• Σε περίπτωση που ο αριθμός των καλεσμένων σας είναι σχετικά μεγάλος (για τα δεδομένα ενός τέτοιου γάμου) και δεν μπορεί να καλυφθεί οικονομικά από εσάς η διαμονή τους, φροντίστε τουλάχιστον να κάνετε διακανονισμούς με τα ξενοδοχεία  στην περιοχή που θα λάβει χώρα το Μυστήριο. Αυτό προϋποθέτει να γνωρίζετε πάνω – κάτω τον ακριβή αριθμό αυτών που θα παρευρεθούν στην τελετή και να κλείσετε ένα πακέτο δωματίων με έκπτωση. Μην παραλείψετε να ενημερώσετε όσους παρευρεθούν για τη λίστα των ξενοδοχείων ή τα δωμάτια στο οποία έχετε φροντίσει να βρείτε οικονομικότερα καταλύματα. Να ξέρετε ότι δεν είστε υποχρεωμένοι να πληρώσετε τα καταλύματα των καλεσμένων σας, εκτός αν έχετε αυτή την οικονομική δυνατότητα.

• Αν και δεν κρίνεται απαραίτητο, θα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για τους καλεσμένους σας αν είχατε προγραμματίσει ένα πλάνο δραστηριοτήτων για τις μέρες και τις ώρες πριν την τελετή. Ετοιμάστε ένα δείπνο για το καλωσόρισμα ή φτιάξτε τους μια λίστα με αξιοθέατα που μπορούν να επισκεφτούν. Μια ωραία ιδέα θα ήταν το πρωινό της ημέρας του γάμου να το μοιραστείτε παρέα με όλους τους καλεσμένους σας.

• Φροντίστε τα προσκλητήρια του γάμου σας να τα στείλετε αρκετά νωρίς. Τουλάχιστον έξι με τέσσερις μήνες πριν, έτσι ώστε και εσείς να ξέρετε άμεσα πόσους καλεσμένους να υπολογίζετε για να κάνετε τους διακανονισμούς σας και για να μπορέσουν και οι ίδιοι οι καλεσμένοι να υπολογίσουν τις άδειές του και να κάνουν κράτηση. Πόσο μάλλον αν ο γάμος γίνεται σε καλοκαιρινή σεζόν.    

• Καλό θα ήταν, πάντως, να αποφύγετε τους πολυσύχναστους μήνες του καλοκαιριού. Θα δυσκολευτείτε να βρείτε καταλύματα, εισιτήρια και χώρους και θα ταλαιπωρηθείτε με την πολυκοσμία.

Αν, πάλι, όλα αυτά σας φαίνονται βουνό, απλά βρείτε τον κατάλληλο διοργανωτή.

Λία Κανάρη, Wedding Ρlanner:

Η κυρία Κανάρη είναι η πρώτη που εισήγαγε το Wedding Ρlanning στη χώρα μας και μια από τις πλέον αναγνωρισμένες στο χώρο της. Προφανώς, η 27άχρονη εμπειρία έχει πολλά να μας υποδείξει:

 «Ουκ εν τω πολλώ το ευ» συμβουλεύω πάντα τους πελάτες μου. Η υπερβολή, εκτός ότι θα κοστίσει παραπάνω, θα αποσπάσει και την προσοχή από την ουσία. Ένας φίνος γάμος δεν χρειάζεται πολλά πράγματα, ούτε πολλά χρήματα. 

Καλό θα ήταν να αποφύγουμε τις κακογουστιές στη διακόσμηση. Ο στολισμός και οι λεπτομέρειες είναι απαραίτητες, το θέμα είναι όμως πού θα βάλεις τι και πώς;

Σε περιοχές δασικές όπου κυριαρχεί παντού το σκούρο πράσινο, καλό θα ήταν να δώσουμε λίγο χρώμα με το στολισμό. Σε ένα γάμο, για παράδειγμα, που οργάνωσα στο Περτούλι Τρικάλων, χρησιμοποιήσαμε λουλούδια του αγρού και κορμούς δέντρων για κασπό στα τραπέζια. Για τη θάλασσα, αντιθέτως, χρησιμοποιούμε άλλα στοιχεία όπως κοχύλια, αστερίες, βότσαλα, βασιλικούς. Ανάλογα, λοιπόν, με το χώρο φροντίζουμε και τη διακόσμηση. Δεν πρέπει να ξεφύγουμε από την αισθητική του μέρους. Με απλά πράγματα/υλικά μπορούμε να κάνουμε καταπληκτική δουλειά. Η ομορφιά του τοπίου αρκεί.

Για να βρείτε ό,τι αναζητάτε θα πρέπει να σπεύσετε εγκαίρως. Συνήθως, είναι καλό να ξεκινήσετε ένα χρόνο πριν. Οι καλοί χώροι, πάντως, είναι κλεισμένοι από νωρίς. Μην ξεχνάτε ότι στα νησιά μας συχνά οργανώνουν τους γάμους τους και πολλοί ξένοι.

 Οι μεγαλύτερες δυσκολίες έχουν να κάνουν με τον καιρό. Τα νησιά του Αιγαίου, για παράδειγμα, πιάνουν πολλούς αέρηδες. Τα μποφόρ μπορούν να αποδειχτούν πρόβλημα για την προσέλευση των καλεσμένων. Σ’ αυτή την περίπτωση απλά... προσευχόμαστε!

Φροντίζουμε πάντα να εξετάζουμε την ποιότητα των προμηθευτών. Αν υπάρχουν ικανοί προμηθευτές στην περιοχή, δεν υπάρχει λόγος να κουβαλήσουμε υλικά από την πόλη. Μπορούμε, αν γνωρίζουμε αυτό που θέλουμε να κάνουμε, να ζητήσουμε από κάποιον ντόπιο να εκτελέσει τη δουλειά. Καλό θα ήταν να βοηθήσουμε και τους ντόπιους. Αρκεί να υπάρχει συνέπεια. Αν δώσουμε σαφείς οδηγίες και τσεκάρουμε από νωρίς τη δουλειά, μπορούμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.