Catering

All about the wedding party

Το γαμήλιο τραπέζι στρώνεται πλέον σε κάποιο από τα πανέμορφα κτήματα, που εκτείνονται σε δεντρόφυτες ή παράλιες περιοχές, έξω από το κλεινόν άστυ.

της Νέλλης Σπηλιοπούλου

H ομορφότερη στιγμή στη ζωή του ζευγαριού πλησιάζει. Ανεβαίνουν τα σκαλιά της... ευτυχίας, απολαμβάνουν τη γλυκιά ιεροτελεστία του Μυστηρίου, ανταλλάσσουν όρκους και φιλιά, αφήνουν πίσω τους αγκαλιασμένοι την εκκλησία και τρέχοντας γεμάτοι από αυτή την υπέροχη, ζωντανή αύρα του Μυστηρίου φθάνουν στο χώρο όπου θα δοθεί το κομμάτι αυτό του γάμου που μένει στην καρδιά και τη μνήμη για μια ολόκληρη ζωή: το γαμήλιο πάρτι.  Όλα στολισμένα, όλα χαρούμενα. Όλα για την πρώτη κοινή κοινωνική εμφάνιση. Μουσικές, λουλούδια, γιρλάντες και ο μπουφές στημένος, έτοιμος με λογής-λογής εδέσματα, με γλυκίσματα, με όλα τα καλούδια για μια τέλεια επιτυχημένη, ρομαντική και συνάμα διασκεδαστική βραδιά. Μια τελευταία ματιά ολόγυρα και το γλέντι αρχίζει... Το νεόνυμφο ζευγάρι θέλει να ευχαριστήσει και να ευχαριστηθεί. Για να φτάσει σε αυτό το τέλειο αποτέλεσμα έχει αγωνισθεί, έχει τρέξει, έχει ενημερωθεί. Αυτό κάνουμε και εμείς με τη σειρά μας. Σας ενημερώνουμε για την καλύτερη δυνατή επιλογή που αφορά το πάρτι μετά το γάμο. Στην προσπάθειά μας αυτή είχαμε συμπαραστάτες δυο έμπειρους ανθρώπους. Την κυρία Άννα Δαϊκίδου της εταιρίας Intercatering και τον κύριο Πάνο Παπαδάκο, Διευθυντή Marketing της εταιρίας Varsos Catering. Ξεκινάμε με την εύλογη ερώτηση για το πώς πρέπει να ξεκινήσει το υποψήφιο ζευγάρι ώστε να κάνει μια σωστή επιλογή για τη δεξίωση του γάμου.

Το ζευγάρι που θέλει να οργανώσει το γάμο του, μας λέει ο κ. Παπαδάκος, μόνο του ή με τη βοήθεια των δικών του, έχει να ακολουθήσει ένα δύσκολο μονοπάτι. Συνήθως οι περισσότεροι μελλόνυμφοι ξεκινούν από την επιλογή της εκκλησίας. Σήμερα η σειρά τείνει να αλλάξει. Τα ζευγάρια πρέπει να ξεκινούν από την ανεύρεση του χώρου της δεξίωσης. Πάντως, καλό είναι η εκκλησία να βρίσκεται κοντά ή και μέσα στο κτήμα που έχουν επιλέξει. Στη συνέχεια έρχεται η επιλογή του catering που θα εμπιστευτούν τη σωστή διεκπεραίωση της δεξίωσης. Αφού φεύγουν τα τρία βασικά βήματα συνεχίζουν χωρίς άγχος για το νυφικό, το κοστούμι, προσκλήσεις, μπομπονιέρες, διακόσμηση κ.λπ.

Στην ίδια ερώτηση η κ. Δαϊκίδου συμφωνεί απόλυτα με το ο χώρος της δεξίωσης να είναι κοντά στην εκκλησία. Και ακόμα: «Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει χάρτης στην πρόσκληση ώστε να μην υπάρχουν δυσκολίες για τους καλεσμένους. Ο χώρος, ανάλογα με την εποχή, θα πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις όπως back up space, parking, θέρμανση – ψύξη, ικανό αριθμό τουαλετών, οπτικοακουστικά μέσα ικανά για την κάλυψη της εκδήλωσης, όριο για το πόσο δυνατά θα παίξει η μουσική, όριο για το ωράριο του γλεντιού, σωστός τρόπος φύλαξης και διαχείρισης των εδεσμάτων, service καθαρό και περιποιημένο». Και η ερώτηση έρχεται αυθόρμητα. «Όρθια δεξίωση ή καθιστό δείπνο;». Η πάγια θέση μας, απαντά ο κ. Παπαδάκος, είναι ότι η δεξίωση πρέπει να είναι ένα χαρούμενο event, παρά ένα στημένο καθιστό δείπνο. Αυτό επιβάλει ένα ωραίο μπουφέ, απαραίτητα όμως σε συνδυασμό με άφθονο ποτό και καλή διάθεση για γλέντι! «Έγκειται από το mix των καλεσμένων», μας λέει η κ. Δαϊκίδου. «Συνήθως το 90% των δεξιώσεων έχει και μεγάλους ανθρώπους σε ποσοστό 35-40%, θα πρέπει να δοθεί η απαραίτητη επισημότητα με καθιστό μπουφέ ή σερβιριστό δείπνο». 

Και το φαγοπότι αρχίζει...  Μιλήστε μας για ένα ευπρεπές μενού. Ευπρεπές μενού, έρχεται η απάντηση από τον κ. Παπαδάκο, μπορεί να θεωρηθεί ένα καθιστό δείπνο gala με αρκετά θαλασσινά, μπορεί όμως να είναι και ένα παραδοσιακό τραπέζι όπου το φαγητό θα σερβίρεται σε... λαδόκολλα. Οι παραδόσεις, η εντοπιότητα και οι συνήθειες των μελλονύμφων θα διαμορφώσουν το τελικό μενού που πρωταρχικό στόχο θα έχει τη γαστρονομική ικανοποίηση των καλεσμένων. Καλό βέβαια είναι να υπάρχουν διάφορες και πρωτότυπες επιλογές ώστε να μπορούν όλοι να δοκιμάσουν κάτι που θα τους καλύψει. Και η κ. Δαϊκίδου: «Θα πρέπει να δοθεί βάση σε ένα ομοιογενές μενού χωρίς υπερβολές με καθαρές γεύσεις και κάποιο ύφος, όπως: ελληνικό, μεσογειακό, εξωτικό, BBQ, ή international. Η μείξη όλων αυτών δεν έχει και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η βάση πάντως πρέπει να περιλαμβάνει: ποτό υποδοχής με περαστούς μεζέδες, 4-5 σαλάτες, 3 κοπές (τυριά, ψάρι, κρεατικά – αλαντικά), 4 κυρίως κρέατα, γαρνιτούρες. Επίσης, τούρτα και επιλογή από φρούτα και ένα δυο γλυκά, το ένα απαραίτητα να είναι σοκολάτα».

Καλά όλα αυτά, αλλά το κόστος; Περνάμε και εποχή οικονομικής κρίσης. Το κόστος, έρχεται η απάντηση του κ. Παπαδάκου, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε όλες τις επιλογές του ζευγαριού. Ο καλύτερος συνδυασμός για καλοκαιρινό γάμο είναι BBQ κρεατικών, που γίνεται παρουσία των καλεσμένων και επιλογή κρύων θαλασσινών. Έτσι το ζευγάρι θα επιτύχει την καλύτερη γευστική απόλαυση με το χαμηλότερο δυνατόν κόστος. Η άποψη της κ. Δαϊκίδου είναι: «Απλές λύσεις και όχι εντυπωσιακές προτάσεις που στο τέλος δεν τις εκτιμά κανείς. Απλά, είναι δυσανάλογο το κόστος με το τελικό αποτέλεσμα».

Ως προς τα ποτά τι γίνεται; Στις προσφορές μας, λέει ο κ. Παπαδάκος, συμπεριλαμβάνονται το κρασί, λευκό και κόκκινο, μπίρες, χυμοί, αναψυκτικά και το νερό. Παροτρύνουμε όμως το ζευγάρι να μας προμηθεύσει ποτά δικής του επιλογής ώστε να διαμορφωθεί ένα πιο ωραίο μπαρ. «Στις προσφορές μας, λέει η κ. Δαϊκίδου, περιλαμβάνονται πάντα τα αναψυκτικά, μπίρες, κρασί λευκό Σεμέλη Κοκοτού ή Frontera ή Μοσχοφίλερο Μαντινεία και κόκκινο Αγιωργίτικο Νεμέας ή Ραψάνη Τσάνταλη σε απεριόριστη κατανάλωση». Υπάρχουν τελικά αρκετά μυστικά για το πώς πρέπει να μεθοδευτεί μια καλή εκδήλωση, με σωστά φαγητά και κόστος που να μην αφήνει άφωνους τους μελλόνυμφους. Για αυτό ζητήσαμε δυο τρεις τελευταίες συμβουλές για τους νέους που ξεκινούν τη ζωή τους με ένα σωστό γαμήλιο τραπέζι. Ξεκάθαρη η συμβουλή της κ. Δαϊκίδου: «Να καλύπτουν πρώτα τις δικές τους ανάγκες και μετά των άλλων. Να υπάρχει προσωπική πινελιά σε όλες τις εκδηλώσεις. Να είναι οργανωμένοι και να παρακολουθούν όλα τα στάδια εξέλιξης του γαμήλιου τραπεζιού. Και μια ιδιαίτερη συμβουλή: όσο λιγότεροι ασχοληθούν τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα υπάρχει. Όσο για εντυπωσιασμούς, αυτοί είναι κυρίως για να ξοδεύει το ζευγάρι περισσότερα λεφτά και όχι ουσία!».

Και ο κ. Παπαδάκος κλείνει την άκρως ενδιαφέρουσα συνομιλία μας λέγοντας ότι: «Στην εποχή μας τα περισσότερα ζευγάρια δεν χρειάζονται συμβουλές για να οργανώσουν ένα επιτυχημένο γάμο. Αν πάντως πιστεύουν ότι μπορούμε να βοηθήσουμε θα συμβουλεύαμε τα εξής: να πραγματοποιήσουν το γάμο όπως ακριβώς τον ονειρευόντουσαν, χωρίς να επηρεάζονται από τους διάφορους επιτήδειους κατά τη διαδικασία οργάνωσής του. Να μην περιορίζονται στο Σάββατο όπου όλοι και όλα είναι ακριβότερα και πιεσμένα. Η επιλογή της Παρασκευής και της Κυριακής θα τους δώσει τη δυνατότητα για σημαντική μείωση του κόστους και αύξηση της ποιότητας. Τέλος, να μην ξεχνούν σε όλη αυτή την κουραστική διαδρομή ότι όλες οι ενέργειές τους αποσκοπούν στη διοργάνωση ενός επιτυχημένου πάρτι, όπου βασικός στόχος είναι η διασκέδαση του ίδιου του ζευγαριού και των καλεσμένων του».